Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Παρουσίαση έκδοσης για την Κατερίνα Γώγου, στο Passport


Το Passport διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για την Κατερίνα Γώγου, που επιμελήθηκε…


… η δημοσιογράφος Ματούλα Κουστένη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, στις 20.30.


Παρουσίαση της ειδικής έκδοσης «Πάνω κάτω η Πατησίων -Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της".


Πολυσυλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στην ποιήτρια και ηθοποιό Κατερίνα Γώγου (1940-1993). Το βιβλίο περιέχει κείμενα για την Κατερίνα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Οδυσσέας Ιωάννου και οι δυο δημιουργοί του, Αγγελος Σφακιανάκης (παραγωγός) και Γιώργος Κορδέλλας (σκηνοθέτης).


Τα μελοποιημένα ποιήματά τους ερμηνεύουν οι μουσικοί/τραγουδιστές: Σαβίνα Γιαννάτου, Τάσος Ρωσόπουλος, Τάκης Γραμμένος, Λόλεκ, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Βασιλική Καρακώστα, κ.α.
Ποιήματα διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Ιωάννα Παππά.


Θα προβληθούν βίντεο κλιπ.
“Πάνω κάτω η Πατησίων”


Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της.
Οδός Πανός, 2012


“Εν αρχή ην ο Πόνος”
Με ρωτάνε, συχνά: Πώς ήταν η Κατερίνα;
Η Κατερίνα ήταν σαν όλους τους ανθρώπους: Πονούσε, φοβόταν, αγαπούσε, εξοργιζόταν, δινόταν, πλήγωνε και πληγωνόταν. Όμως, όλα σε βαθμό υπερθετικό. Η ευαισθησία και η σκληρότητα, η οργή και το έλεος, ο εγωισμός και η ανιδιοτέλεια ήταν τα απρόβλεπτα εναλλασσόμενα πρόσωπα της Κατερίνας. Απρόβλεπτη• αυτό νομίζω πως είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να πει κανείς για 'κείνη.


Την Κατερίνα τη γνώρισα στις αρχές του '81. Ζήσαμε μαζί στην Τροίας και στην Γ' Σεπτεμβρίου και συνέχισα να τη βλέπω σχεδόν μέχρι το τέλος, αν και τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις μας είχαν αραιώσει. Έζησα μαζί της τις "καλές" εποχές, που ο κόσμος την αναγνώριζε, την αγαπούσε, διάβαζε τα βιβλία της. Κυρίως, οι νέοι και οι αριστερίζοντες. Ήταν η εποχή που, για πρώτη φορά μετά τα 40 της, άρχισε να εισπράττει θαυμασμό και αποδοχή. Ήταν μετά από την "Παραγγελιά", όταν τα πρώτα της βιβλία -"Τρία κλικ αριστερά" και "Ιδιώνυμο"- επανεκδίδονταν με πρωτοφανείς ρυθμούς για τα ελληνικά χρονικά.


Όμως τα τραύματα μιας ευαίσθητης ψυχής, μιας πληγωμένης ψυχής που δεν αναισθητοποιήθηκε, ήταν συσσωρευμένα. Και η πίκρα και το γαμώτο έβρισκαν διέξοδο στα ποιήματά της. Τα όνειρα για έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο γίνονταν οργή, οι λέξεις ήταν ξυραφιές, μνήμες, κραυγές, ύβρεις, δάκρυα. Τη θυμάμαι να γράφει μανιωδώς πάνω στη γραφομηχανή της με το τσιγάρο να καίει στο τασάκι. Ή με την ακριβή πένα, που της είχε χαρίσει ένας φίλος - θαυμαστής της. Ήταν αυτόματη η γραφή της Κατερίνας, λίγες φορές έκανε διορθώσεις, κυρίως όταν διάβαζε το γραπτό και δεν της "έβγαινε καλά" στο στόμα. "Δεν λέγεται", έλεγε "δεν είναι καλό εδώ". Και το ξανάγραφε, προσπαθώντας να βρει το ρυθμό του. Με έβαζε να της τα διαβάζω, να τα ακούσει και τσαντιζόταν όταν της εντόπιζα τα πολλά ορθογραφικά λάθη, που έκανε.


Υπήρξα ο πρώτος αναγνώστης πολλών από τα ποιήματά της. Αυτά του "Ξύλινου Παλτού", των "Απόντων", του "Μήνα των Παγωμένων Σταφυλιών". Έγραφε επί μερόνυχτα, ξέκοβε από τον κόσμο γύρω της. Και όταν έβαζε την οριστική τελεία, απλώναμε τις δαχτυλογραφημένες Α4 στο πάτωμα, προσπαθώντας να αποφασίσουμε τη σειρά που θα είχαν τα ποιήματα στο βιβλίο. Και όταν έπαιρνε τα πρώτα τυπωμένα αντίτυπα, το ένα ήταν για τη Μυρτώ και το άλλο για μένα. [...]
(Γιώργος Κορδέλλας, από την έκδοση)



Τα αποσπάσματα από τα ποιήματα που περιέχονται στο βιβλίο είναι από τις ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Γώγου: "τρία κλικ αριστερά", "Ιδιώνυμο", "Το ξύλινο παλτό", "Απόντες", "Με λένε Οδύσσεια", "Νόστος".


Περιεχόμενα:
- Γιώργος Κορδέλλας, "Εν αρχή ην ο Πόνος"
- Όλια Λαζαρίδου, "Ανάμεσα μας υπνοβατώντας"
- Γιώργος Δάγλας, "Το άλγος του νόστου"
- Θωμαή Ουζούνη, "Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου"
- Γιώργος Μπαλούρδος, "Μια αιρετική γυναικεία ποιητική φωνή της γενιάς του 1970"
- Αντώνης Καφετζόπουλος, "Κατερίνα, Κατερινάκι (η Ζαν ντ' Αρκ της Πατησίων)"
- Λίνα Καρανασοπούλου, "Γιατί έγραψε..."
- Παναγιώτης (Κάιν) Παπαδόπουλος, "Τρία κλικ αριστερά, αρκετά χρόνια μετά..."
- Άγγελος Σφακιανάκης, "Ένα τραγούδι για την Κατερίνα"


Ο δίσκος (cd) περιέχει 20 μελοποιημένα ποιήματα της Κατερίνας από γνωστούς αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Τα ποιήματα αυτά είναι μια ανθολογία από όλες τις ποιητικές της συλλογές (που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).


Τις μελοποιήσεις των ποιημάτων της Κατερίνας Γώγου έκαναν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Νίκος Μαϊντάς, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Χαριτάτος, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Κώστας Αθυρίδης, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος


Ερμηνεύουν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Μάρθα Φριντζήλα, Όλια Λαζαρίδου, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Magic de spell, Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος, Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ματ σε δύο υφέσεις, Σπυριδούλα Μπάκα, Γεωργία Βεληβασάκη, Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος.


Σε λίγο αν κοιτάξεις λυπημένος το βράδυ στον ουρανό ψηλά / Θα’μαι ένα χαζό παιδικό άστρο που θα πέφτω. / Ίσως κάνω λάθος που θέλω να γράψω για να κρατηθώ. / Είναι ίσως γιατί νομίζω πως δεν πρόλαβα να πω Ευχαριστώ / κι αντί για πεφτάστερο που πρέπει να γίνω και να χαθώ / σαν άνθρωπος αντίθετα ακόμα σκέφτομαι / και θέλω ρόδο αγάπης να γίνω...
[Απόντες]


Σημειώσεις για το βιβλίο:
• Το κεντρικό κείμενο (που δανείζει τον τίτλο του και στον υπότιτλο της έκδοσης) είναι η πτυχιακή εργασία της ηθοποιού Θωμαής Ουζούνη, απόφοιτης του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
• Ο φιλόλογος Γιώργος Μπαλούρδος γράφει για την ποίηση της Κατερίνας (Μια αιρετική γυναικεία φωνή της γενιάς του ’70).
• Οι φωτογραφίες είναι των: Διονύση Πετρουτσόπουλου, Γιώργου Κορδέλλα, Κώστα Βλαχόπουλου και αγνώστων.
• Όλες οι μελοποιήσεις –πλην του «Εμένα οι φίλοι μου», που είναι επανεκτέλεση- έγιναν στη διάρκεια της τετραετίας 2008-2012, εκτός από το «Α, ρε σύντροφε» (Νίκος Καλλίτσης), που μελοποιήθηκε το 1980 και είναι ιστορικά η πρώτη μελοποίηση ποιήματος της Κατερίνας Γώγου.
• Η παραγωγή του δίσκου είναι των: Γιώργου Κορδέλλα και Άγγελου Σφακιανάκη. Η εικαστική επιμέλεια της έκδοσης είναι των: Πέτρου Παράσχη και Morgan S. Bailey.
• Εκδότης: Γιώργος Χρονάς.



ΒΡΑΔΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ PASSPORT
Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2013



Tετάρτη 23 Ιανουαρίου
Ωρα έναρξης: 20.30


Παρουσίαση της βιογραφίας «Mick Jagger» του κορυφαίου βιογράφου Φίλιπ Νόρμαν (εκδόσεις Ψυχογιός)


Ομιλητές: Μαρία Μαρκουλή (δημοσιογράφος ΤΑ ΝΕΑ) // Νίκος Πετρουλάκης (δημοσιογράφος ΤΟ ΒΗΜΑ)


Θα προβληθούν βίντεο, ενώ, μερικοί από τους πιο ταλαντούχους νέους Ελληνες τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν τραγούδια των Rolling Stones. Ανάμεσά τους οι: Παύλος Παυλίδης, Rous, Δώρος Δημοσθένους, Γιώργος Καραδήμος, κ.ά.



Δευτέρα 28 Ιανουαρίου
Ωρα έναρξης: 20.30


Παρουσίαση του βιβλίου 'Όπλων Kρίσις- Νεκρικοί Διάλογοι για την Αριστερά" του Μίμη Ανδρουλάκη (εκδόσεις Πατάκη)



Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου
Ωρα έναρξης: 20.30


Παρουσίαση του βιβλίου "Το τελευταίο τέταρτο" του Τάκη Θεοδωρόπουλου (εκδόσεις Πόλις).



Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
Ωρα έναρξης: 20.30


Παρουσίαση του λευκώματος "Τζένη Καρέζη- 20 χρόνια μετά". Επιμέλεια: Θανάσης Νιάρχος.


Κείμενα: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Δημήτρης Νανόπουλος, Κυριακή Μυστακίδου, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Σεραφείμ Δ. Φυντανίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Γιώργος Κυρίτσης, Βάνα Πεφάνη, Πέμη Ζούνη, Γ. Ν. Μανιώτης, Γιάννης Κοντός, Φαίδων Πατρικαλάκης, Κώστας Ι. Σπυριούνης, Μάκης Πανώριος,Κωνσταντίνος Καζάκος (εκδόσεις Ιδρυμα Τζένη Καρέζη).



Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου
Ωρα έναρξης: 20.30


Παρουσίαση του βιβλίου "Ο γιος του δασκάλου" του Γιάννη Ξανθούλη (εκδόσεις Διόπτρα).

Info

ΤοποθεσίαPassport, Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς
ΗμερομηνίαΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, ώρα έναρξης: 20.30
Πληροφορίες2104296401







Πηγή: http://www.culturenow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.