Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Σονέττα για τον Μαβίλη, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση



Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί το δεύτερο κύκλο ποιητικών συναντήσεων με τίτλο «Με τα λόγια (γίνεται)»…

… και η πρώτη εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον Λορέντζο Μαβίλη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.


Για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, μεταφραστή, βουλευτή και στρατιώτη, Λορέντζου Μαβίλη, το «Με τα λόγια (γίνεται)» απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλες και όλους που θα ήθελαν να γράψουν ένα σονέττο – ποιητική μορφή στην οποία ιδιαιτέρως διακρίθηκε ο Μαβίλης.


Από τα 42 σονέττα που έλαβαν, ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, η Παυλίνα Μάρβιν, ο Γιάννης Πατίλης και η Αλεξάνδρα Πλαστήρα διάλεξαν 17 για να διαβαστούν -από τις ποιήτριες και τους ποιητές που τα έγραψαν- σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Μαβίλη. Οι 17 συμμετέχοντες: Γιούλη Βολανάκη, Άννα Γρίβα, Γιάννης Ευθυμιάδης, Λένα Καλλέργη, Σοφία Κολοτούρου, Κώστας Κουτσουρέλης, Αλέξιος Μάινας, Στέργιος Μήτας, Νέδα Μονκ, Σπυρίδων Πεντεφούντης, Σάκης Σερέφας, Δανάη Σιώζιου, Δημήτρης Ε. Σολδάτος, Αλέκος Φλωράκης, Άντεια Φραντζή, Μιχαήλ Χατζηγεωργίου και Αντώνης Ψάλτης.


Θα διαβάσουν επίσης από ένα σονέττο του ίδιου του Μαβίλη και θα πουν δυο λόγια για αυτόν.


Μικρό ιστορικό του «Με τα λόγια (γίνεται)»:
«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»


Στους κύκλους αυτών των ποιητικών αναγνώσεων εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, πραγματοποιείται ανάγνωση από δύο Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενεών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο, από κάποιον του οποίου η γλώσσα αυτή είναι η μητρική και κατόπιν διαβάζεται στα ελληνικά, από τους μεταφραστές της. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων παρεμβάλλονται ενίοτε και εορταστικά ή τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό για τον Λορέντζο Μαβίλη. Οι εκδηλώσεις του πρώτου κύκλου είχαν πραγματοποιηθεί στον καλλιτεχνικό χώρο “Παραπέρα” και στο “104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης”.

Info

ΤοποθεσίαΘέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
ΗμερομηνίαΤρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, 20.00
Πληροφορίες2103680900
Τιμές εισιτηρίωνEίσοδος ελεύθερη





Πηγή: http://www.culturenow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.