Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία για την αιγυπτιακή τέχνη και αρχιτεκτονική

Ένα κλασικό κείμενο του αείμνηστου καθηγητή της Αισθητικής και Ιστορίας της Τέχνης, Άγγελου Γ. Προκοπίου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους γιους του, Γιώργο Προκοπίου, αρχιτέκτονα και καθηγητή της Μορφολογίας στο ΕΜΠ, και Ανδρέα Προκοπίου, μαθηματικό, και πλαισιώνεται από εικονογραφικά τεκμήρια που στηρίζουν τη θεωρητική του απόδειξη.

Η σύσταση του κόσμου από τα 4 υποδειγματικά σχήματα των 4 στοιχείων της φύσης γίνεται το μυθικό αρχέτυπο για το αιγυπτιακό ιερατείο, ώστε να συντάξει τις μορφές της τέχνης, αγάλματα και ζωγραφικά έργα, αλλά και πόλεις, μνημεία και ναούς με το λεξιλόγιο του γεωμετρικού και μαθηματικού συμβολισμού, δημιουργώντας εκείνο που για τον Πλάτωνα είχε διαρκή κι αμετακίνητη αξία, ήταν δηλαδή ένα Παράδειγμα, μια εικόνα του Ουρανίου, εκδηλωμένη στην υλική πραγματικότητα....




Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»: Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: info@dieleusis.gr / URL: www.dieleusis.gr
Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 18:30
Είσοδος ελεύθερη.


Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.