Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Εξαγριώνει διεθνή μουσεία η Τουρκία διεκδικώντας αρχαιότητες με τελεσίγραφα

Το καυτό θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων ανοίγει ξανά εξαιτίας της δυναμικής στάσης της Τουρκίας – και ενώ στην Ελλάδα το αίτημα για την επιστροφή του Μαρμάρων του Παρθενώνα παραμένει ενεργό, αλλά πάντα σε αδιέξοδο.
Η εφημερίδα New York Times αναδεικνύει το θέμα, κάνοντας λόγο για επιθετική καμπάνια πολιτιστικού εκβιασμού της Τουρκίας η οποία τους τελευταίους μήνες διεκδικεί δυναμικά και με τελεσίγραφα να της επιστραφούν διάφορες αρχαιότητες που ανήκουν στις συλλογές μεγάλων μουσείων. Η πολιτική αυτή ήδη έχει πετύχει τα πρώτα αποτελέσματα αφού επεστράφησαν ήδη μια αρχαία Σφίγγα και διάφορα χρυσά αντικείμενα...




Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρυσι ο γενικός διευθυντής του τουρκικού οργανισμού πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσείων Murat Suslu έστειλε τελεσίγραφο στους ιθύνοντες του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης: «αποδείξτε τον τρόπο απόκτησης των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων και χρυσών αντικειμένων στην συλλογή Norbert Schimmel (υποστήριζαν ότι είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής) διαφορετικά η Τουρκία θα σταματήσει να σας δανείζει αρχαιότητες». Ο Murat Suslu ισχυρίζεται ότι ξέρει με 100% βεβαιότητα ότι συγκεκριμένα αντικείμενα προέρχονται από την Ανατολία , «πολύ απλά θέλουμε ότι νομίμως μας ανήκει».
Δεν είναι μόνο το MET που βρίσκεται σε αυτή την περιπέτεια: το Getty, το μουσείο του Λούβρου, αλλά και της Περγάμου στο Βερολίνο λένε – σύμφωνα με τους New York Times- ότι η αποστολή τους να εκθέτουν παγκόσμιας προέλευσης έργα τέχνης βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας εξαιτίας της τουρκικής τακτικής. Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως και άλλες χώρες διεκδικούν αρχαιότητες: προφανώς η Ελλάδα, η Αίγυπτος, ενώ η Ιταλία έπεισε το Met να επιστρέψει τον κρατήρα του Ευφρονίου το 2006. Όμως καμία άλλη χώρα δεν έχει θορυβήσει τόσο τα μουσεία με την τακτική της όσο η Τουρκία... «Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολεμική και άσχημες πολιτικές» δηλώνει ο Hermann Parzinger πρόεδρος του ιδρύματος Prussian Cultural Heritage Foundation που επιβλέπει το μουσείο της Περγάμου. «Καλά θα κάνει να προσέχει όταν εγείρει ηθικές απαιτήσεις από τη στιγμή που τα μουσεία της είναι γεμάτα με αντικείμενα που έχουν προέλθει από λεηλασίες», προσθέτει στην εφημερίδα αναφερόμενος σε αντικείμενα τέχνης που απέκτησε η χώρα κατά την οθωμανική επέλαση σε Μέση Ανατολή και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρόλα αυτά η καμπάνια της Τουρκίας έχει αποφέρει αποτελέσματα: Πέρυσι το μουσείο της Περγάμου συμφώνησε να επιστρέψει μια Σφίγγα ηλικίας 3.000 χρόνων, η οποία σύμφωνα με την Τουρκία είχε σταλεί για συντήρηση το 1917. Σύμφωνα με τους Γερμανούς οι Τούρκοι απείλησαν να σαμποτάρουν σημαντικά αρχιτεκτονικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη αν δεν έπαιρναν πίσω τη Σφίγγα. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2011 το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη επέστρεψε ένα άγαλμα του Ηρακλή ηλικίας 1.800 ετών, το οποίο μετέφερε πίσω στην Τουρκία ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν με το κυβερνητικό αεροσκάφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.