Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ- Συζήτηση για εκείνο που «οι μισοί Ελληνες γράφουν»

«Αν δεν κάνεις τραγούδι, στην Ελλάδα δεν λογίζεσαι έλληνας συνθέτης» έλεγε  κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις στον νεαρό τότε συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου - συμβουλή που εμμέσως  υποδήλωνε και το παράπονο του συνθέτη Χατζιδάκι. Που ενώ είχε ανάγκη και τον λόγο (στίχο) μέσα του λειτουργούσε περισσότερο ο μουσικός.
Δίκαιο το παράπονο του ή όχι, είναι δεδομένο ότι το τραγούδι (και όχι η μουσική) ήταν ανέκαθεν η τέχνη που εξέφραζε (ίσως περισσότερο από κάθε άλλη) τον μέσο Ελληνα. Αλλά ποίηση και στιχουργική στην Ελλάδα είναι μια σχέση αίματος. Οπως έλεγε χθες στην Στέγη Γραμμάτων ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, «είναι τεκμηριωμένο πως η νέα ελληνική ποίηση προέρχεται απ' τα τραγούδια των χωριών και των μεγάλων πόλεων, ενώ αν θέλουμε να δούμε την καταγωγή του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα βλέπουμε ότι οι στιχουργοί της εποχής εκείνης που ασχολήθηκαν κυρίως με την οπερέτα και την επιθεώρηση ήταν άνθρωποι που έμαθαν να γράφουν στίχο,  διαβάζοντας ποίηση. Αρα εδώ έρχεται η σειρά της ποίησης να επιδράσει πάνω στον στίχο»...
 
 
Μια ιστορία δανείων και αντιδανείων για να φτάσουμε στα νεώτερα χρόνια, όπου ποίηση και στιχουργική ήρθαν πιο κοντά από ποτέ, μια που αρκετοί ποιητές και μάλιστα από τους σημαντικότερους,  σταδιοδρόμησαν και σαν στιχουργοί, με αποτέλεσμα ο μέσος ακροατής να έρθει σε επαφή με το ρεύμα του μοντερνισμού μέσω των στίχων τους.  
Η συζήτηση για τη σχέση στίχου και ποίησης στην Ελλάδα έγινε με αφορμή τους Β' Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού που φέτος αφορούν τον στίχο. Υποψήφιοι στον φετινό διαγωνισμό, αρκετοί συνθέτες και τραγουδοποιοί (Νίκος Ξυδάκης, Σταύρος Λάντσιας, Νέιβιντ Λιντς, Νίκος Ζούδιαρης, Γιάννης Γλέζος, Ισαάκ Σούσης, Βασίλης Δημητρίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Καζαντζής), άνθρωποι  από τον χώρο του τραγουδιού η απλοί ενδιαφερόμενοι, συμμετείχαν με ερωτήσεις και απόψεις δείχνοντας έμπρακτα ότι αυτό που έλεγε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην αρχή «οι μισοί Ελληνες γράφουν» δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι υποψηφιότητες, όπως έλεγε (για τον φετινό  διαγωνισμό στον στίχο) ξεπέρασαν τις 600. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.