Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Είναι οι συγγραφείς διαταραγμένοι; Τι λέει η επιστήμη.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τις τέχνες και τις επιστήμες, τη φράση ''όλοι οι ποιητές-συγγραφείς-καλλιτέχνες-συνθέτες-στιχουργοί-επιστήμονες είναι από λίγο έως και πολύ διαταραγμένοι''. Ίσως να το έχουμε εντοπίσει κι εμείς οι ίδιοι.
Έρχεται λοιπόν η ώρα που επιστήμη επιβεβαιώνει αυτή την παραφιλολογία, χωρίς όμως να την γενικεύει.

Πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη η οποία εξέτασε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σουηδίας και αναφέρει πως υπάρχει άμεση σχέση ψυχικών διαταραχών- δημιουργικότητας ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σχέση της γραφής με την σχιζοφρένεια.

Διαβάζουμε λοιπόν στο in.gr και για μια περσινή μελέτη:
''Την ίδια σχέση είχε δείξει πέρυσι μελέτη του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, η οποία διαπίστωνε ότι οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες απαντώνται συχνότερα σε οικογένειες με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και σχιζοφρένεια.''

Στην συγκεκριμένη έρευνα έγιναν μελέτες σε 1,2 εκ ασθενείς αλλά και τους συγγενείς τους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χορευτές, συγγραφείς, φωτογράφοι κ.α έπασχαν από διπολική διαταραχή.

Το πιο σημαντικό όμως εύρημα έχει να κάνει με τους συγγραφείς η κατάσταση των οποίων πολλές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Οι συγγραφείς λοιπόν, κατά την έρευνα, πάσχουν σε μεγάλη κλίμακα από κατάθλιψη ενώ κάνουν και χρήση ουσιών, επιπλέον είναι και κατά 50% πιθανότερο να θέσουν οι ίδιοι τέρμα στη ζωή τους συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.