Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Βιβλίο και κρίση...

Η οικονομική κρίση που διανύουμε τα τελευταία χρόνια είναι μια κατάσταση η οποία έκανε πολλούς επιστήμονες να μελετήσουν τις αλλαγές που αυτή προκαλεί στη συμπεριφορά αλλά και στις συνήθειες των ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τίτλους ερευνών, κυρίως κοινωνιολόγων, που αφορούν διάφορες καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Πολλές φορές τα συμπεράσματα συγκρούονταν σε διαφορετικές έρευνες που μελετούσαν ίδιο θέμα. Για παράδειγμα σε μια μελέτη για την σεξουαλική δραστηριότητα των Ελλήνων κάποιοι σεξολόγοι έλεγαν ότι οι κρίση θα αυξήσει την σεξουαλική επαφή μεταξύ των ανθρώπων ενώ ορισμένοι άλλοι πως θα την μειώσει.

Μέσα σε όλες τις μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει ενδιαφέρον θα ήταν να μελετηθεί και η συμπεριφορά του ανθρώπου όσον αφορά την αγορά ενός βιβλίου ή γενικότερα του διαβάσματος ενός βιβλίου.
Το παρόν άρθρο γράφτηκε με αφορμή όσα εμείς ως '' Ποίηση και Λογοτεχνία'' βλέπουμε να συμβαίνουν μέσω του ιστολογίου μας αλλά και από αυτά που παρατηρούμε στην καθημερινότητα μας, μάλιστα ένα άρθρο που διαβάσαμε στα ''Νέα'' που αφορούσε την αύξηση της κίνησης στις δημοτικές βιβλιοθήκες μας βοήθησε ακόμα περισσότερο....



Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη λογοτεχνία πολλές φορές βρισκόμαστε σε χώρους ανάλογους, σε διάφορες παρουσιάσεις βιβλίων, σε ποιητικές βραδιές, σε βιβλιοπωλεία, σε δημοτικές βιβλιοθήκες κ.α. Αυτό που εμείς έχουμε παρατηρήσει είναι μια ζωηρότητα, αν επιτρέπεται η έκφραση, σε αυτούς τους χώρους.
Ο κόσμος έχει αρχίσει να διαβάζει περισσότερο κι αυτό ενδεχομένως να απορρέει από τον συνδυασμό πολλών εσωτερικών του αναγκών. Κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να αρχίσουν να διαβάζουν βιβλία που αφορούν το παρασκήνιο της πολιτικής, ψυχολογικά, μυθιστορήματα κτλ κτλ γιατί απλά νιώθουν την ανάγκη να μπουν σε μια πιο πνευματική διάσταση λόγω μιας εσωτερικής τους ανάγκης η οποία πολύ πιθανόν να προέρχεται από την προσωπική τους επίγνωση όσον αφορά την συνεχή αλλαγή του κόσμου, της κοινωνίας και γενικότερα των πραγμάτων. Εν ολίγοις πολύς κόσμος παίρνει πλέον την απόφαση να διαβάσει για να φανεί προετοιμασμένος ίσως και δυνατός απέναντι στο μέλλον.


Επιπλέον ο κόσμος θέλει και κάτι πιο ζεστό που να του προσφέρει ψυχική ηρεμία όταν συνεχώς έρχεται αντιμέτωπος με την μίζερη πραγματικότητα που αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Άποψη μας λοιπόν είναι ότι το βιβλίο έχει κερδίσει έδαφος μέσω της κρίσης αλλά και θα κερδίσει κι άλλο. Δεν είμαστε κοινωνιολόγοι και δεν βγάζουμε το παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από έρευνες αλλά απλά το διατυπώνουμε εμπειρικά.
Το θέμα το οποίο δεν γνωρίζουμε κατά πόσο έχει επηρεαστεί από την κρίση, αν και μπορούμε να μαντέψουμε, είναι η αγορά βιβλίου. Ένα θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε αφού πρώτα κάνουμε μια έρευνα ρωτώντας τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τα βιβλιοπωλεία.

Εμείς πάντως ως ''Ποίηση και λογοτεχνία'' κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε το βιβλίο να διατηρήσει την ανεκτίμητη αξία του, μέσω των διαγωνισμών που διοργανώνουμε αλλά και με άλλους τρόπους. (σύντομα θα ξεκινήσει ο νέος μας διαγωνισμός).

Ας μη ξεχνάμε:
Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον γνωστό σας είναι ένα βιβλίο. 

Ποίηση και Λογοτεχνία...

1 σχόλιο:

  1. Αθανάσιος Βαβλίδας7 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:17 π.μ.

    Πιστεύω ότι το βιβλίο θα κερδίσει έδαφος, αλλά ας μην προσδοκούμε ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο αναγνωσιμότητας. Από την άλλη πλευρά, αυτό πρέπει να θέσει εμάς τους ποιητές και λογοτέχνες σε μεγαλύτερη εγρήγορση και θέτει τον πήχυ της ευθύνης μας ψηλότερα.
    Αθανάσιος Βαβλίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.