Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κωστής Παλαμάς προς τους νεαρούς Έλληνες πολεμιστές στο έπος του '40

Μιας και η επέτειος της 28ης πλησιάζει θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε το γνωστό τετράστιχο του Κ. Παλαμά που ο ίδιος αφιέρωσε στους νεαρούς Έλληνες πολεμιστές που μάχονταν στα βουνά της Πίνδου για ένα και μόνο ιδεώδες, για την ελευθερία της Ελλάδας. Ένα τετράστιχο που από μόνο του μπορεί να δώσει δύναμη σε όσους αγωνίζονται προτρέποντας τους να μιμηθούν παλαιότερες επίσης τιμημένες εποχές.

Το άρθρο αυτό το παρουσιάζουμε σχετικά νωρίς γιατί θέλουμε να προλάβουμε όλα αυτά που και φέτος θα δούμε στις τηλεοράσεις μας. Παρελάσεις με απεργίες, τιμή στη σημαία και κατάθεση στεφάνων από τους επίορκους πολιτικούς, πύρινοι λόγοι για την ''Ελλάδα που μάχεται'' που '' Και σ' αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια'' καθώς '' οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο''. Φωστήρες με χρυσά μανικετόκουμπα καπνίζοντας πίπα μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας θα κάνουν μανιφέστα κατά των παρελάσεων και ιστορικοί θα επιβεβαιώνουν ότι ο Μεταξάς δεν είπε το όχι. Ρεπορτάζ με μαθητές που δήθεν δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε την 28η και επανάληψη των απαντήσεων τους '' σήμερα γιορτάζουμε το όχι που είπε ο Παπαδόπουλος στον Σουλειμάν τον μεγαλοπρεπή''

Θέλοντας λοιπόν να προλάβουμε τις παραπάνω εθιμοτυπικές πλέον καταστάσεις κάνουμε μια αγνή προσπάθεια να τιμήσουμε τους αγωνιστές του '40. Σε ένα έθνος και λαό που περνάει μια τρομερή κρίση ταυτότητας καταρχάς, έχουμε αφιερώσει πολλές φορές άλλα ποιήματα όμως επειδή οι μέρες αυτές ευωδιάζουν από πραγματική κι εκ ψυχέων αντίσταση θα σας παρουσιάσουμε τους στίχους που ο Κωστής Παλαμάς αφιέρωσε στους αγωνιστές του '40 επιχειρώντας να τους μεθύσει με το κρασί της νίκης.


" Αυτό το λόγο θα σας πω, 
δεν έχω άλλον κανένα
Μεθύστε με το αθάνατο 
κρασί του Εικοσιένα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.