Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ναζίμ Χικμέτ, ένας Τούρκος ποιητής αφιερώνει ποίημα στον Μπελογιάννη.


Πριν παρουσιάσουμε το ποίημα θα ήταν καλό να κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση της βιογραφίας του Τούρκου ποιητή, πιστέψτε μας δεν θα σας κουράσουμε καθόλου καθώς θα είμαστε περιεκτικοί.

Ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ίσως ο μεγαλύτερος ποιητής της Τουρκίας όχι μόνο για το έργο του αλλά και για τις απόψεις του, τις οποίες εξέφραζε με θάρρος και μάλιστα σε μια χώρα που μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει σχεδόν κανένα βήμα εμπρός όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1902 ενώ πέθανε το 1963. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο των εργαζομένων στην Σοβιετική ένωση ενώ όταν γύρισε στην Τουρκία πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος Τουρκίας ενώ ταυτόχρονα ίδρυσε και το φιλολογικό περιοδικό Ρεζίμι Άι. Το 1937 καταδικάστηκε σε28 χρόνια φυλάκιση για την πολιτική του δράση. Ο Χικμέτ εκτός από ποιήματα έγραψε και αξιόλογα θεατρικά έργα και μυθιστορήματα. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έτρεφε πολύ θερμά φιλελληνικά αισθήματα.

Το ποίημα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω είναι αφιερωμένο στον Μπελογιάννη, όλοι μας γνωρίζουμε την ζωή και τη δράση του ''Ανθρώπου με το γαρύφαλο'' γι' αυτό και δεν θα την παρουσιάσουμε ώστε να μη σας κουράσουμε.
Το ποίημα:



Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλο

Απάνω στο τραπέζι μου έχω
τη φωτογραφία του ανθρώπου
με το λευκό γαρύφαλο-
που τον τουφέκισαν
πριν την αυγή
μέσα στο ημίφως
κάτω από των προβολέων το φως.

Κρατάει μες το δεξί του χέρι
ένα γαρύφαλο
που' ναι ως μια φούχτα φως
απ' την Ελληνική θάλασσα.
Τα τολμηρά, τα παιδικά του μάτια
κοιτάζουν άδολα
κάτω από τα βαρειά μαύρα τους φρύδια.
Τόσο άδολα
όπως οι κομουνιστές δίνουν
τον όρκο τους.
Τα δόντια του είναι κατάλευκα :
                        γελά
                        ο Μπελογιάννης.
Και το γαρύφαλο στο χέρι του είναι
όπως ο λόγος που' πε στους ανθρώπους
τη μέρα
της αδράνειας
και της ντροπής.
Αυτή η φωτογραφία βγήκε στο δικαστήριο
μετά τη θανατική του καταδίκη.

(μετάφραση ΆΡΗ ΔΙΚΤΑΙΟΥ)

Το ποίημα το βρήκαμε στον τρίτο τόμο της εγκυκλοπαίδειας '' Παγκόσμια ποιητική ανθολογία. Ταξίδια στην ποίηση.''. εκδόσεις ΝΑΥΤΙΛΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.