Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Στο βυθό του χρόνου» - «At the bottom of time»

Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, 20:00
Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου -20 Οκτωβρίου 2012


Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σαράντης Γκάγκας και Anne Thulin μας προσκαλούν σε μία ιδιαίτερη έκθεση. Εκθέτουν έργα που δημιουργούνται με γραφή εμπνευσμένα από κείμενα του Επίκουρου. Η Anne Thulin γεννημένη στη Σουηδία ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Ν. Υόρκης και ο Σαράντης Γκάγκας Θεσσαλονικιός είναι δύο καλλιτέχνες με διεθνή πορεία και παρουσία στο χώρο της τέχνης. Δύο άνθρωποι από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης εμπνέστηνκαν για αυτή την έκθεση από κείμενα του Επίκουρου. Ο Σαράντης Γκάγκας επηρεάζεται περισσότερο από την επιστολή του Επίκουρου προς τον Ηρόδοτο «Ο ανύπαρκτος χρόνος» και η Anne Thulin από κείμενα του Επίκουρου αλλά και κείμενα του Λουκρήτιου και ειδικότερα από το ποίημα του «Η φύση των πραγμάτων»...



Ο Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός και κριτικός τέχνης γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση: "Η Anne Thulin μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Ν. Υόρκη ανάλογα μοιράζει και το ενδιαφέρον της ανάμεσα στην ελληνική και τη λατινική γραμματεία επιμένοντας σαν μοναχός σε σκριπτόριο σε δύο φιλοσοφικά αποσπάσματα του Δημόκριτου και του Λουκρητίου που αναφέρονται διεξοδικά στη "φύση των πραγμάτων" όπως θα λεγε και ο Κορνάρος. Τα δύο αυτά κείμενα τ'αποδομεί, τ' αντιγράφει, τα διασταυρώνει, τα συστοιχίζει, τα αναμορφώνει ώστε να προκύψουν εικόνες γραμμικές, σύνθετες, ανεστραμμένες στο πλαίσιο ενός πειράματος εννοιολογικού - μινιμαλιστικού. Μοιάζουν τα αποσπάσματα αυτά να κρύβουν για τη δημιουργό ένα τέτοιο μυστικό, μια τέτοια ερμηνεία ζωής που να μας αφορούν όλους. Εξ ου και η εμμονή της στην μορφοπλαστική ανάδειξη, στη μεταμόρφωση τους.

Ο Θεσσαλονικιός Σαράντης Γκάγκας επιμένει περισσότερο στη φόρμα που προκύπτει από τη γραφή μεταμορφώνοντας το κείμενο σε μία ρέουσα μορφή, σε μίαν αφηρημένη εικόνα. Εκεί που ήταν το κείμενο, εν προκειμένω ένα Επικούρειο απόσπασμα, τώρα είναι ένα σύμφυρμα γραμμάτων τα οποία μοιάζουν ν' απεκδύονται τον επικοινωνιακό τους ρόλο και ν' αποδέχονται αποκλειστικά τον συμβολικό. Μέσα από την πολύωρη "επανεγγραφή" του κειμένου πολλά χάνονται, πολλά ανακαλύπτονται και απ' αυτό το παλίμψηστο ασφαλώς προκύπτει μια νέα αισθητική μορφή.

Αμφότεροι οι δημιουργοί και οι έρευνες τους μου θυμίζουν -ανοίγοντας έναν ανεπαίσθητο διάλογο μαζί του- έναν καλλιτέχνη που αγαπώ πολύ. Πρόκειται για τον Πολωνό Roman Opalka (1931-2011) και τον Μαραθώνιο ζωγραφικής που μεθοδικά επιτελούσε με τους πίνακες του. Επί μισό αιώνα, συνέχιζε να ζωγραφίζει τους φυσικούς αριθμούς από το 0,1,2,3 ως το άπειρο σε εκατοντάδες, κυριολεκτικά, μονοχρωμικούς καμβάδες σαν να ήθελε να χωρέσει στη ζωγραφική τον άπειρο κόσμο.

Πρόκειται λοιπόν για έργα -και του Opalka και της Thulin και του Γκάγκα- που επιμένουν στην πνευματική τους αποστολή και στον συμβολισμό τους, που αρνούνται να υποταχθούν στην φαντασμαγορία της εποχής, και που διεκδικούν για τη ζωγραφική έναν άλλο ρόλο, εκτός από εκείνον της αφηγηματικής, διακόσμησης. Που επιμένουν, με άλλα λόγια, να στοχάζονται και με λόγο και με εικόνα… "

Διάρκεια Έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2012
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.