Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το πανέξυπνο και καυστικότατο χιούμορ του Καρυωτάκη....

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κώστας Καρυωτάκης ίσως έχει περάσει στην συνείδηση του αναγνώστη ως ένας άνθρωπος βαθιά μελαγχολικός. Είναι γεγονός πως μέσω των ποιημάτων του ο Καρυωτάκης έδειχνε σημάδια απαισιοδοξίας όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι σημειώνουν πως ο ποιητής στην καθημερινότητα του ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ και μάλιστα ευφυές. Ας δούμε λοιπόν λίγο από το χιούμορ του το οποίο ενδεχομένως να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του σε ένα κείμενο που έγραψε για το περιοδικό '' Γάμπα'' το οποίο για κάποιο διάστημα εξέδιδε με τη συνεργασία φίλων του.
Διαβάστε το κείμενο:



Γραφεία της ''Γάμπας''


Δια να ευκολύνωμεν τους κυρίους και τας κυρίας που θα είχαν την καλοσύνη να έλθουν να μας επισκεφθούν στα γραφεία μας, δίδομεν σήμερον τας αναγκαίας οδηγίας περί του πως μπορεί κανείς ακοπώτερον να το κάνει.
Λοιπόν:
Εισέρχεσθαι δια μιας καταπακτής κρατώντες φανόν ανημμένον. Θα ιδείτε μιαν επιγραφήν '' ο κώδων δεν κτυπά''. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να κτυπήσετε το κουδούνι, το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει. Μη ζητήσετε να βγάλετε το καπέλο, διότι δεν θα σας δοθεί καιρός, πρέπει και με τα δύο σας χέρια να προασπίζετε την τσέπη του πορτοφολιού σας δια πολλούς λόγους. Θα τρέξει αμέσως να τεθεί υπό τας διαταγάς σας ο προσωπάρχης του επί των τελετών και δεξιώσεων τμήματος του επιστατικού προσωπικού των γραφείων της Γάμπας. Θα φέρει πράσινην χρυσοποίκιλτον λιβρέαν με το έμβλημα της Γάμπας εις το αριστερόν περιβραχιόνιον. Με τον αφελέστερο τρόπον του κόσμου, θα σας συτήσει το μπαστούνι και το παλτόν σας. Αν δεν τα έχετε βαρεθεί, μην τα δώσετε επ' ουδενί λόγω. Αφού σας κάνει τας κεκανονισμένας δέκα υποκλίσεις και εις το τέλος σας παίξει την σχετική καρπαζιάν, θα σας εισαγάγει με μια κλωτσιά εις τα οπίσθια εις το δωμάτιον των διευθυντών. Ο κ Χλαπάτσας θα προθυμοποιηθεί να σας υποδείξει σε ποιες σανίδες του πατώματος θα μπορούσατε να πατήσετε για να φθάσετε ακίνδυνως μέχρις αυτού. Ως εκ συνθήματος, λεγεών ποντικών διαφόρων μεγεθών θα εφορμήσει εναντίον σας. Μη φοβηθείτε. Είναι τα κατοικίδα ζώα της Γάμπας. Είναι κακομαθημένα, κατά βάθος όμως έχουν πολύ καλήν ψυχήν. Χαιδέψτε, δεν θα σας πειράξουν, Ο κ. Τσαπατσούλας θα καταγίνεται από πολλού να στερεώσει με διάφορα τεχνητά μέσα ένα κάθισμα για να σας προσφέρει.Επιτέλους θα καθίσετε.

Το διαβάσαμε στο Καρυωτάκη Άπαντα από τις εκδόσεις ''πέλλα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.